Blog

Nova kolekcija za proleće iliti saga o Ampelmann-u i jednoj borbi

Nova kolekcija za proleće iliti saga o Ampelmann-u i jednoj borbi

Ampelmann, veseli, drski čovečuljak sa šeširom, crven dok stoji raširenih ruku, zelen sa prćastim nosem dok energično hoda – simbol Istočnog Berlina, Istočne Nemačke, a ujedno i simbol borbe jedne epohe ogrnute čeličnom zavesom komunizma i represije.

Kako se dizajnom možemo boriti, a u isto vreme pomoći sebi?

Šezdesetih godina 20.veka, u Nemačkoj – Istočnoj Nemačkoj tačnije, psiholozi angažovani na problemu ulične signalizacije došli su do zaključka da je taj čovečuljak na semaforu – modno osvešćen – rešenje za psihički napaćeni narod Istočnog Berlina.

Dizajn u funkciji boljitka jedne nacije!

Dizajn u funkciji reparacije svakodnevice!

Istok protiv zapada!

Ovaj istočni razigrani momak pobedio je u trci sa vremenom, za dužinu prešišao suvonjavog, dosadnog zapadnog parnjaka i izborio se za svoja prava uspešnim odnosom prema dizajnu i životu, tako da i danas predstavlja pozitivni aspekt jednog propalog društvenog uređenja.

On je originalan, drugačiji, nekada bi ga opisali i kao momka sa „petit bourgeois“ šeširom, ali apsolutno je aktuelan i danas, uz to još i „posh“ ili „hype“! Brend!

U svakom slučaju, taj matorac je prošao svašta i ima mnogo toga da ispriča, a ono što nas intrigira u priči oko Ampelmanna je – kako dizajn koji srećemo u svakodnevnoj upotrebi utiče na svest građana sa podnaslovom – kako istok može da pobedi zapad!

Istočni Ampelmann VS. zapadni klon!

ШЛИЦ poput tog čikice sa šeširom, kao jedan srpski brend, brendić, dizajnerski atelje iz Istočne Evrope – duže od jedne decenije radi modele koji ulepšavaju svakodnevicu žena koje ga nose, unosi boje i kontraste na ulice gradova, sela, mestašaca, trudi se da anulira posledice ratova, tranzicija, političkih previranja i prosto bude zabavan, veseo, drugačiji od drugih!

Mi smo AMPELMANN u modi! Mi se trudimo da psihološki utičemo na svest građana, da kada stanete na semaforu, i gledate u ovog našeg, zapadnjački dosadnog suvonjavog čovečuljka na semaforu, na drugoj strani ulice ugledate – Ampelmanna! Lepoticu iz Istočne Evrope, dizajn koji je radostan, drugačiji, inspirativan, svež, mladalački, originalan, upečatljiv, sa stavom…

Mnoštvo je prideva koji mogu opisati stanje svesti, stanje u zemlji, u duši, mnoštvo je i načina kojima možemo doprineti opštem boljitku.

Lako je čekati da neko drugi nešto uradi. Lako, ali neizvesno! Neka svako od nas učini korak.

Korak zelenog čovečuljka sa „petit bourgeois“ šeširom.

Korak lepotice iz neke od zemalja istočnog bloka koja štrči na ulici poput Ampelmanna i mami osmehe dok priziva proleće. Korak ćiriličnog logoa germanizma kojeg ni Nemci ne mogu da protumače!

Neka svako od nas stane poput crvenog Ampelmanna ispred šunda, nekulture, prostakluka i lošeg ukusa.

Mali korak – veliki pomak.

Related Posts